Fordele og ulemper ved desinfektionsmidler

Fordele og ulemper ved desinfektionsmidler

Desinfektionsmidler er vigtige kemikalier, der anvendes til forskellige formål. I hjemmet bruges desinfektionsmidler til at dræbe mikroorganismer, der kan vokse på steder som køkkenet eller badeværelset. Desinfektionsmidler anvendes i vid udstrækning inden for medicinsk virksomhed, hospitaler, sundhedscentre og lægerkontorer med henblik på at dræbe forskellige former for bakterier, der kan forårsage alle former for sygdomme. Så vigtigt som de måtte være, de har både fordele og ulemper.

Fordele

En af de vigtigste fordele ved desinfektionsmidler er til bekæmpelse af sygdomme. Desinfektionsmidler kan dræbe bakterier og mikroorganismer, som måske ikke ses med det blotte øje. Fenolics typer desinfektionsmidler er fx meget gode til at dræbe bakterier. De betragtes som generelle desinfektionsmidler og kan dræbe organisk stof og andre organismer, herunder mycobacterium. Eksempler på phenoler indbefatter benzyl-4-chlorphenol, amylphenol og phenylphenol.

Billig

Desinfektionsmidler er stort set billige. De er bredt tilgængelige. Nogle af de billigste slags desinfektionsmidler indbefatter halogener. Halogener er også meget effektive til at dræbe og kontrollere virus. De bruges også til desinfektion af udstyr; især medicinsk udstyr forurenet med blod, der er snavset med hiv eller hepatitis og andre sygdomme. Blegemiddel med blegepotentiale anvendes til behandling af tøj mod bakteriel og kimforurening. Eksempler på halogen desinfektionsmidler er hypochlorit og almindelig blegemiddel.

Behandling af hudsĂĄr

Alkohol er en anden gruppe desinfektionsmidler, der anvendes til behandling af hud og sĂĄr mod bakterielle infektioner. De er vant til at rense overfladerne af sĂĄr pĂĄ kroppen; de bruges ogsĂĄ sammen med vand for at maksimere deres effektivitet. Nogle almindelige eksempler pĂĄ alkohol er isopropylalkohol og ethylalkohol. Isopropanol er et andet eksempel pĂĄ alkohol, der anvendes til desinficering af huden.

Ulemper

Desinfektionsmidler er farligt affald. De indeholder halogenerede forbindelser. De fleste desinfektionsmidler indeholder over 0,01 procent af de halogenerede forbindelser over miljøsikkerhedsniveauet. Dette gør det svært for desinfektionsmidler at bortskaffes som almindeligt affald. Faktisk betragtes nogle desinfektionsmidler som ikke kun farlige, men også giftige. Amylphenol er et eksempel på et giftigt og farligt desinfektionsmiddel.

irritanter

Nogle desinfektionsmidler er irriterende og kan være skadelige for mennesker, især i stærke koncentrationer. Nogle desinfektionsmidler anvendes til at dræbe plantebakterier og andre mikroorganismer. Nogle af disse desinfektionsmidler kan forårsage fare for mennesker. Der er løbende kontroverser med at bruge nogle desinfektionsmidler på afgrøder. Glutaraldehyd bruges til at dræbe mikroorganismer på afgrøder og grøntsager. Sterkere koncentrationer kan være skadelige for mennesker.

Del:
Kommentarer