Fordele og ulemper ved at tage iodtilskud

Fordele og ulemper ved at tage iodtilskud

Jodtilskud er forbundet med flere fordele end risici, men tag dem ikke let. Du har brug for jod til et primært job - hvilket gør skjoldbruskkirtlen hormoner. Hvis du tager for meget jod, kan det skabe sundhedsproblemer ved at forstyrre skjoldbruskkirtlenhormonerne, selvom din skjoldbruskkirtlen allerede fungerer korrekt. Af denne grund er det vigtigt at konsultere din læge inden du tager kosttilskud.

Kosttilskud kan forhindre mangel

Jodtilskud hjælper med at forhindre eller behandle en jodmangel, så længe de tages under lægeligt tilsyn. Da jod er afgørende for at producere skjoldbruskkirtelhormoner, og de regulerer vækst og udvikling, forårsager en jodmangel flere sundhedsproblemer. Mangel på iod under graviditeten påvirker barnets hjerneudvikling og kan forårsage intellektuel invaliditet. Jod er også afgørende i barndommen for igangværende neurologisk udvikling og gennem voksenalderen, når en mangel kan forringe mental funktion.

Jod og din skjoldbruskkirtlen

Iodtilskud er kun gode til din skjoldbruskkirtel, hvis du ikke fĂĄr nok jod gennem din kost. NĂĄr jodindtag er for lavt til at opfylde det daglige krav, kan skjoldbruskkirtlen ikke fremkalde hormoner, og hypothyroidisme udvikler sig.

Uden nok jod forstørres skjoldbruskkirtlen, da den kæmper for at forsyne en tilstrækkelig mængde hormoner. Denne udvidelse, kaldet goiter, kan forhindres med kosttilskud.

På bagsiden kan det medføre, at der tages store doser af kosttilskud, når du ikke har brug for ekstra jod, forstyrre en ellers sund skjoldbruskkirtlen ved at afbryde hormonproduktionen. Dette fører til hypothyroidisme og andre skjoldbruskkirls sygdomme eller kræft.

Potentielle bivirkninger

Hvis du har nogen form for skjoldbruskkirtelsygdom, skal du ikke tage kosttilskud, medmindre de er anbefalet af din læge.

Jod er ikke et kendt allergen, men kosttilskud kan forårsage allergiske reaktioner hos mennesker, der er overfølsomme over for jod.

Mens jod er sikkert for de fleste mennesker, kan det forårsage hovedpine, diarré og en metallisk smag, rapporterer MedlinePlus. Hvis du er overfølsom over for jod, kan du opleve mere alvorlige bivirkninger, såsom hævelse af læber og ansigt, blå mærker, feber, ledsmerter eller vejrtrækningsbesvær.

I supplerende form kan jod interagere med receptpligtige lægemidler. Kontakt din læge, inden du bruger kosttilskud, hvis du tager lithium, amiodaron, kaliumsparende diuretika eller medicin, der bruges til at behandle højt blodtryk eller en skjoldbruskkirtel.

Anbefalet indtagelse

For at undgå mulige bivirkninger bør dit totale forbrug af iod ikke overstige det maksimale sikre indtag på 1.100 mikrogram dagligt, rapporterer kontoret for kosttilskud.

Institut for Medicin etablerede et anbefalet kosttilskud for voksne på 150 mikrogram dagligt. Under graviditeten øges den nødvendige mængde til 220 mikrogram dagligt, og hvis du ammer, har du brug for 290 mikrogram.

Iodiseret salt blev udviklet for at forhindre mangler, fordi de fleste fødevarer ikke er gode kilder. Seafood, tang og mejeriprodukter er de bedste kilder, men mængden de indeholder afhænger af indholdet af jod i havvand, jord eller endda foderet til malkedyr.

Del:
Kommentarer