Fordel og ulempe ved mononatriumglutamat

Fordel og ulempe ved mononatriumglutamat

Mononatriumglutamat (MSG) er et fødevareadditiv, der anvendes som smagsforstærker. Det er almindeligt i fastfood, snacks, dåse og frosne fødevarer, hvor det genopretter eller forbedrer smag, at forarbejdningen er beskadiget eller ødelagt. Det bruges også i ikke-forarbejdet mad, ofte i sin naturligt forekommende form, for at øge smagen. MSG er baseret på en aminosyre kaldet glutamat, som er stabiliseret med salt (monosodiumdelen af ​​navnet). Det blev først isoleret i Japan for et århundrede siden og blev introduceret i USA efter Anden Verdenskrig. Amerikanske soldater havde bemærket, hvor meget smukkere japanske militære rationer var end deres egne.

Fordele

MSGs forstærkning af smag fremmer appetit, en fordel i medicinske situationer, hvor folk mangler et ønske om at spise gennem alder eller sygdom og skal opfordres til at tage mad. En anden fordel er som en erstatning for det ekstra salt, der ofte tilsættes mange forarbejdede fødevarer. Salt er traditionelt blevet brugt til at forbedre smagen af ​​mad, men det har vist sig at have sundhedsrisici.

Industri

MSG har mange forretningsmæssige fordele for fødevareindustrien, herunder billighed og let tilgængelighed. Men den største fordel er, at det opfordrer folk til at købe flere af branchens produkter.

Sundhed frygt

Ulemper er alle på forbrugernes side og vedrører sundhedsfrygt. Den eneste måde at undgå enhver risiko på er at undgå MSG - og det er svært at gøre. Loven regulerer notering af ingredienser på fødevareetiketter, men MSG kan være lovligt opført under flere andre navne, såsom glutaminsyre eller L-glutaminsyre, afhængigt af produktet. Mere end 40 år efter de første sundhedsskrammer forbliver de fleste beviser mod MSG anekdotiske, men den offentlige skepsis forbliver høj. Der er særlige bekymringer for dets direkte medicinske effekter på de meget unge og ældre, og om det bidrager væsentligt til fedme og usunde spisevaner.

'Uskadelig'

Regeringer og universiteter i flere vestlige lande, herunder USA, har ikke fundet overbevisende beviser mod MSG. Food and Drug Administration (FDA) siger, at det er "generelt anerkendt som sikkert." I 2007 besluttede et internationalt udvalg, at det var "harmløst for hele befolkningen." Men MSG blev fjernet fra babymad i USA i 1970'erne og 1992; En undersøgelse foretaget af Federation of American Societies for Experimental Biology anbefalede, at den ikke bør anvendes af gravide kvinder, spædbørn, børn, kvinder i den fødedygtige alder og personer med affektive lidelser.

Hovedpine

Symptomerne, som MSG mistænkes for at forårsage, omfatter hovedpine, tør mund, rødme, stramning af ansigtsmuskler, følelsesløshed, prikken, brystsmerter, hjertebanken, kvalme og generel svaghed. De fleste siges at passere efter et par timer. Der er også påstande, igen uden videnskabeligt understøttede beviser, at det er en bidragende faktor i astma, migræne, Parkinson, Alzheimer og depression.

Del:
Kommentarer