Fødevarer indeholdende kulstof

Fødevarer indeholdende kulstof

Uanset om du bider i et æble, bøf eller skål med is, er du sikker på at få masser af en type element: kulstof. Fordi kulstof er til stede i alle kendte former for liv, indeholder enhver mad, vi spiser, kulstof. Carbon er unik i sin evne til at danne store, forskelligartede molekyler på grund af den måde, det danner elektroniske bindinger med andre atomer. De kemiske bindestoffer carbonformer gør det muligt at danne langmolekylære kæder essentielle for livet, som vi kender det.

Fakta

Store carbonbaserede molekyler kaldes organiske makromolekyler. Der er fire hovedgrupper af makromolekyler: fedtstoffer, kulhydrater, proteiner og nukleinsyrer. Alle fire deler den grundlæggende egenskab om at have et carbonatom "skelet", men forskellige kemiske egenskaber betyder, at hver type makromolekyl har en unik funktion i kost og sundhed.

Fedtstoffer

Fedtstoffer er energilagringsmolekyler fremstillet af to mindre molekyler: glycerol, en trecarbonalkohol, fastgjort til en fedtsyre "hale" med lang kulstofkæde, der gør fedtet uopløseligt i vand. De fleste af os ved, har hørt, at umættede fedtstoffer er sundere end mættede fedtstoffer, og forskellen mellem disse to har at gøre med de slags bindinger, som carbonatomerne i fedtsyrehaleformen. I et mættet fedt danner hvert carbonatom kun enkeltbindinger med hydrogen og andre atomer i molekylet. Dette skaber en fedtsyre med en lige "hale", der tillader mange mættede fedtmolekyler at pakkes tæt sammen i et forholdsvis lille rum. Denne tætte emballage er hvorfor mættede fedtstoffer, som svine eller smør, er faste ved stuetemperatur. Stram pakning af fedtmolekyler er også hvorfor mættede fedtstoffer er mindre sunde end umættede fedtstoffer. I et umættet fedt udgør nogle carbonatomer dobbeltbindinger med andre atomer. Disse dobbeltbindinger skaber en kink i fedtsyrens hale, hvilket betyder at molekylerne ikke kan pakke tæt sammen. Derfor er et umættet fedt, som olivenolie, flydende ved stuetemperatur.

Kulhydrater

Brød, korn, sukkerarter og stivelser som kartofler er alle kulhydrater. Kulhydrater er kritiske energikilder til de fleste levende organismer og kan også fungere som fødevareoplagringsmolekyler i kroppen. Kulhydrater er kæder af kulstof, brint og ilt, der kan nedbrydes i basis glucose eller fructose sukkerringe. Cellulose er det hårde, fibrøse kulhydrat, der findes i træ og andre plantematerialer og er den mest rigelige organiske forbindelse på jorden. Mennesker kan ikke fordøje cellulose, men det er stadig et vigtigt kostelement. Cellulose, også kendt som fiber, findes i mange frugter, korn og grøntsager og har mange vigtige funktioner inden for menneskers sundhed. Fordi det skal tygges grundigt, går det langsomt at spise og bidrager til følelser af fylde. Det hjælper også med at regulere blodsukkerniveauet og renser fordøjelsessystemet i fordøjelsessystemet.

Proteiner

Proteiner findes i kød, nødder, mejeriprodukter, korn og bælgplanter. Protein er afgørende for næsten alle livets funktioner. Protein består af et kulstofskelet sammenføjet med forskellige arrangementer af de 20 aminosyrer, der danner byggestenene for alle proteiner. Proteiner er vigtige for at opbygge vores celler, starte og regulere vores krops kemiske reaktioner, hjælpe vores immunsystem funktion og tillade kommunikation mellem vores celler. Vores hår, muskler og bindevæv som ledbånd og sener er lavet af proteiner.

Nukleinsyrer

Den fjerde hovedgruppe af makromolekyler er ikke direkte relateret til kost, men er kritisk for livet. Nukleinsyrer er carbonskeletter, der er forbundet med nucleotider, som er carbonbaserede sukker forbundet med en nitrogenbaseret base. Nukleinsyrer er de grundlæggende byggesten af ​​vores DNA og RNA, som bærer den genetiske kode ansvarlig for alle strukturer og funktioner i kroppen.

Del:
Kommentarer