Fælles hududslæt

Fælles hududslæt

De fleste mennesker lider af en kløende, rødmet eller skællet hudstilstand på et eller andet tidspunkt i deres liv, men sjældent er hududslæt årsag til bekymring. Udtrykket "udslæt" er bredt defineret som en hudforstyrrelse, der resulterer i en ændring i hududseende, enten efter farve eller tekstur. Et flertal af udslæt er mindre og vil rette sig om nogle få dage, selvom årsagen ikke er bestemt. Et par udslæt skyldes dog en kronisk hudlidelse eller kan forekomme som et symptom på en anden lidelse.

Funktioner

Rødhed, med eller uden kløe, er til stede i den mest almindelige form for udslæt og kan være et symptom på en allergi overfor et husholdningsstof, plante eller dyr. Mange udslæt, der har kløende og skællende pletter, er resultatet af eksem, en tilstand, der ses hos mennesker i alle aldre. Også kendt som dermatitis, løser disse milde eksem udbrud ofte, især hos små børn. Alvorlige udslæt har brug for lægehjælp for at forhindre infektion af blærer eller koger eller forhindre spredning af infektion.

Beliggenhed

Eksemudslæt forekommer oftest på indersiden af ​​albuer eller knæ eller på den nederste del af benene. De kan også vises på sidens og bagsiden af ​​halsen; i nogle syge kan udslætene spredes til ansigt og ører. Hvis udslætet varer mere end et par dage, eller hvis det vender tilbage, kan det være kronisk dermatitis. Udslæt forårsaget af andre forhold kan være placeret på forskellige dele af kroppen.

Faktorer

Hvis udslæt ikke er eksem, kan det være et symptom på en anden lidelse. En virus, der angriber immunforsvaret, såsom helvedesild, hiv eller kyllingepoks, kan forårsage en karakteristisk og undertiden alvorlig udslæt. Svampe, der er kontraheret af kontakt med en inficeret person eller et dyr, kan resultere i atleters fods eller ringormsudslæt. Andre udslæt inducerere er stress, en bivirkning på et lægemiddel, overskydende kropsvarm, sved eller insektbid.

Diagnose

En læge vil visuelt inspicere udslæt og kan bestille en hudplaster test, hvis han mistanke om, at udløseren er en husstands- eller miljømæssig substans. En allergiker udfører patch testen ved at anvende en lille mængde kendte allergener til forskellige områder af huden og optage reaktionen på hver testplade. En læge kan også bestille en hudbiopsi, hvis han føler udslæt skyldes en underliggende lidelse, såsom kræft eller infektion.

Behandling

Den første forsvarslinje ved behandling af udslæt er at lindre smerter, kløe og udbredt udbredelse af udslæt. Lægen kan ordinere en antibakteriel, antisvamp eller en steroidbaseret creme for at stoppe spredning af udslæt. Derudover kan mundtlige antibiotika eller steroider være i orden, hvis udslætene er svære og spredes gennem blodbanen. Til milde udslæt er der mange over-the-counter produkter, der indeholder tjære, peroxid, salicylsyre og cortisone salver uden prescription-styrke.

Advarsel

En læge skal kontrollere eventuelle udslæt, der ikke går væk inden for få dage eller forværres. Hvis infektion, forhøjet varme i udslæt eller pludselige udslæt på udslæt forekommer, søg lægehjælp.

Del:
Kommentarer