Er kaffe og æg dårligt for irritabel tæer?

Er kaffe og æg dårligt for irritabel tæer?

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er en funktionel tarmsygdom, hvilket betyder at anatomisk er der intet galt med kroppen, men at fordøjelsesprocessen virker forkert. Kontrol af kosten er den vigtigste behandling for IBS, så mange fødevarer skal undgås eller reduceres for at mindske symptomerne. Uopdagede fødevareallergier kan forværre symptomer, så allergitest kan anbefales. Ofte skal enkeltpersoner teste deres tolerance for visse fødevarer på egen hånd og derefter undgå eller reducere indtaget af fødevarer, der udløser mere alvorlige symptomer. Både æg og kaffe har vist sig at fremkalde symptomer hos nogle mennesker med IBS, men nogle gange af forskellige årsager.

IBS

IBS har tre subtyper: diarré-dominerende, forstoppelse-dominerende eller alternerende bouts af enten. Mange symptomer er fælles for alle typer, hvor den mest udbredte er opblødning og kramper. Andre forhold kan skyldes IBS, herunder underernæring og hæmorider. At fastslå, hvilke fødevarer der udløser symptomer, opnås ofte ved at holde en dagbog med mad, hvor de med IBS skriver ned, når de spiste hvilke fødevarer, som hvad der skete som følge heraf. Dette hjælper dem med at lære deres individuelle toleranceniveauer.

Kaffe

Da kaffe indeholder høje niveauer af koffein, betragtes det som et stimulerende middel. Stimulerende midler tolereres ikke godt af personer med IBS. Deres fordøjelsessystemer har tendens til at overreaktere til stimulanter, hvilket bringer på mere alvorlige symptomer. Nogle personer har rapporteret at have øjeblikkelig kramper eller diarré efter at have drukket kaffe. Selv koffeinfri kaffe forårsager undertiden problemer på grund af dets surhed og et enzym, det indeholder. Dekaffeineret kaffe kan udløse en mildere reaktion end almindelig kaffe, men det forårsager ofte problemer på grund af de andre faktorer.

æg

Mange mennesker har ægallergier. Nogle ved ikke, at de er allergiske, hvis de har en mildere allergisk reaktion. Det er muligt, at nogle mennesker med IBS har en udiagnostiseret ægallergi. Et andet problem, som nogle mennesker med IBS har, er fødevarer med svovl. Svovl i æggene, ikke en allergisk reaktion, kan være, hvad der udløser symptomerne. Uanset hvad, mange mennesker med IBS har problemer med æg.

Overvejelser

Tal med din læge om potentielle fødevareallergier i et forsøg på at eliminere denne mulighed. Hvis du ikke har allergier, skal du bruge forsøg og fejl for at finde ud af om kaffe og æg forårsager dine problemer. En maddagbog kan hjælpe dig med at opdage en tendens til at afgøre, om æg eller kaffe forårsager problemet. De bør ikke tages sammen, for da vil du ikke vide, hvilket forårsagede problemet. Samlet set er der for de fleste mennesker med IBS problemer med både kaffe og æg. Du kan muligvis tolerere dem til lejlighedsvis eller i mindre mængder.

Misforståelser

Nogle gange kan personer med IBS være i stand til at tolerere en mad ved en lejlighed, kun for at få en dårlig reaktion på et andet tidspunkt. Andre faktorer kan være nødvendigt at overveje, såsom stress og hormonelle udsving. Kroppen kan være under stress allerede og ude af stand til at håndtere mere irritationsmidler, såsom en potentielt vanskelig at fordøje mad, på visse dage. Andre gange kan du muligvis tolerere maden godt, fordi kroppen er under mindre stress, så hold de andre hensyn i tankerne, når du vælger hvilke fødevarer du skal spise.

Del:
Kommentarer