Er Glutenfri mad bedre for dig end almindelig mad?

Er Glutenfri mad bedre for dig end almindelig mad?

Glutenfri mad er vigtig for personer med celiaci og andre sundhedsmÌssige problemer forbundet med gluten. For mennesker uden disse betingelser er glutenfri mad ikke iboende bedre end mad med gluten. Undgü eller minimere glutenindtag kan hjÌlpe folk med at lave sundere madvalg, men undgüelse af gluten helt kan føre til mangler i vigtige vitaminer og mineraler.

Gluten og Celiac Disease

Gluten er en type protein, der findes i visse korn, süsom hvede, byg og rug. Glutenfri mad steg først til prominens som reaktion pü den øgede forekomst af cøliaki, hvilket rammer cirka 1 procent af amerikanerne, WebMD noter. Nür mennesker med cøliaki spise gluten, har deres immunsystem en unormal reaktion, der forürsager betÌndelse i tyndtarmen. Dette kan forürsage diarrÊ, anÌmi, knoglesmerter og hududslÌt kaldet dermatitis herpetiformis.

Glutenfølsomhed

Glutenfri mad kan ogsü vÌre bedre for mennesker med en tilstand kaldet glutenfølsomhed. Denne tilstand, der püvirker op til 18 millioner amerikanere, ifølge Prevention, forürsager ikke tarmbetÌndelse. Men nür folk med glutenfølsomhed spiser gluten, kan de udvikle magekramper, diarrÊ, oppustethed og flatulens. Mekanismen for denne sygdom forstüs ikke godt, men det kan skyldes virkningerne af gluten pü tarmbakterier.

Andre fordele

Glutenfri mad kan give fordele for mennesker uden cøliaki eller glutenfølsomhed. Eliminering af fødevarer som hvidt brød, pasta fremstillet med hvidt mel og masseproducerede bagevarer fra kosten kan medvirke til at reducere mængden af ​​kunstige konserveringsmidler og raffinerede kulhydrater forbruges. Mange glutenfrie kostvaner understreger frisk frugt og grøntsager, da næsten alle mangler gluten. En kost rig på frugt, grøntsager og andre glutenfrie fødevarer, såsom fedtfattig mælk og magre kilder til protein, giver fiber, vitaminer, mineraler og protein uden at tilføje højt indhold af fedtstoffer eller kulhydrater.

Risici

Efter en glutenfri diÌt kan der have nogle utilsigtede konsekvenser, isÌr for personer, der ikke har en medicinsk reaktion pü gluten. Mange hele korn indeholder gluten, og disse fiberrige korn kan medvirke til at reducere risikoen for hjertesygdomme, type 2 diabetes og visse former for krÌft. Hele korn er ogsü rig pü mange vitaminer, isÌr B-vitaminer og jern. Enhver, der søger at fjerne gluten fra hendes diÌt, skal tale med en ernÌringsekspert eller en lÌge for at hjÌlpe hende med at udvikle en sund kostplan.

Del:
Kommentarer