Er Glutenfri mad bedre for dig end almindelig mad?

Er Glutenfri mad bedre for dig end almindelig mad?

Glutenfri mad er vigtig for personer med celiaci og andre sundhedsmæssige problemer forbundet med gluten. For mennesker uden disse betingelser er glutenfri mad ikke iboende bedre end mad med gluten. Undgå eller minimere glutenindtag kan hjælpe folk med at lave sundere madvalg, men undgåelse af gluten helt kan føre til mangler i vigtige vitaminer og mineraler.

Gluten og Celiac Disease

Gluten er en type protein, der findes i visse korn, såsom hvede, byg og rug. Glutenfri mad steg først til prominens som reaktion på den øgede forekomst af cøliaki, hvilket rammer cirka 1 procent af amerikanerne, WebMD noter. Når mennesker med cøliaki spise gluten, har deres immunsystem en unormal reaktion, der forårsager betændelse i tyndtarmen. Dette kan forårsage diarré, anæmi, knoglesmerter og hududslæt kaldet dermatitis herpetiformis.

Glutenfølsomhed

Glutenfri mad kan også være bedre for mennesker med en tilstand kaldet glutenfølsomhed. Denne tilstand, der påvirker op til 18 millioner amerikanere, ifølge Prevention, forårsager ikke tarmbetændelse. Men når folk med glutenfølsomhed spiser gluten, kan de udvikle magekramper, diarré, oppustethed og flatulens. Mekanismen for denne sygdom forstås ikke godt, men det kan skyldes virkningerne af gluten på tarmbakterier.

Andre fordele

Glutenfri mad kan give fordele for mennesker uden cøliaki eller glutenfølsomhed. Eliminering af fødevarer som hvidt brød, pasta fremstillet med hvidt mel og masseproducerede bagevarer fra kosten kan medvirke til at reducere mængden af ​​kunstige konserveringsmidler og raffinerede kulhydrater forbruges. Mange glutenfrie kostvaner understreger frisk frugt og grøntsager, da næsten alle mangler gluten. En kost rig på frugt, grøntsager og andre glutenfrie fødevarer, såsom fedtfattig mælk og magre kilder til protein, giver fiber, vitaminer, mineraler og protein uden at tilføje højt indhold af fedtstoffer eller kulhydrater.

Risici

Efter en glutenfri diæt kan der have nogle utilsigtede konsekvenser, især for personer, der ikke har en medicinsk reaktion på gluten. Mange hele korn indeholder gluten, og disse fiberrige korn kan medvirke til at reducere risikoen for hjertesygdomme, type 2 diabetes og visse former for kræft. Hele korn er også rig på mange vitaminer, især B-vitaminer og jern. Enhver, der søger at fjerne gluten fra hendes diæt, skal tale med en ernæringsekspert eller en læge for at hjælpe hende med at udvikle en sund kostplan.

Del:
Kommentarer