Carotid Artery Blockage Symptomer

Carotid Artery Blockage Symptomer

Carotidarterieblokering er en meget alvorlig situation, der kan leve med i mange år, før symptomer præsenterer sig. Risikoen stiger med alderen, da arterierne tykkere med plaque og mister deres elasticitet. Nogle mennesker kan leve hele deres liv med en vis blokering i deres halspulsårer og aldrig engang indse det. Derfor vil lægerne undertiden ikke tage nogen handling, når de finder delvis blokering hos en patient i fremskreden alder. Men når en patient har udsigt til en god livskvalitet i mange år, vil lægerne være opmærksomme på symptomerne på nogen form for blokering af carotidarterier.

Betydning

Betydningen af ​​at diagnosticere carotidarteriesygdom før en blokering er meget vigtig. Den sygdom, der forårsager blokering øger risikoen for slagtilfælde på tre måder: begrænset blodgennemstrømning til hjernen, en blodprop bliver fast i den allerede indsnævrede arterie eller plaque, der bryder ud fra arterien og bliver indlagt i de mindre blodårer i hjernen. Uden en konstant strøm af blod til hjernen vil vævene hurtigt blive udtømt af ilt og dø.

Identifikation af risikofaktorer

Når du er klar over, at du har en halspulsår, er det ofte for sent, da resultatet ofte er ødelæggende. Nøglen er at genkende de risikofaktorer, der vil øge muligheden for, at din karotidarterie bliver blokeret. Disse er de samme faktorer, der er involveret i hjertesygdomme og omfatter højt blodtryk, diabetes, rygning, fedme og højt kolesteroltal. Hvis du kombinerer disse risikofaktorer med alder, bør du forvente, at dine læger skal kontrollere dine halspulsårer for blokering.

Forebyggelse

Forebyggelse af dine karotidarterier fra blokering forhindrer også resten af ​​arterierne i din krop fra blokering. At reducere dine kolesterolniveauer, udøve, spise uraffinerede kulhydrater og en diæt, der er lav i mættede fedtstoffer, især transfedtsyrer, er alle måder at reducere chancerne for, at dine carotidarterier er tilstoppede eller blokerede. Hvis du er en ryger, vil afslutningen gøre den største ændring i din risikofaktor og bør seriøst overvejes.

Symptomer pĂĄ carotidarterieblokering

Blodslag i blodkarrene vil forårsage et slagtilfælde i værste form. Den enklere version, som du vil vide symptomerne for, er faktisk kaldt et forbigående iskæmisk angreb eller en TIA. Ifølge Mayo Clinic er symptomerne for blokering af arterier næsten de samme som for et slagtilfælde, men de er kun midlertidige. Du bør straks søge akut behandling, hvis du oplever pludselig følelsesløshed på den ene side af dit ansigt, arm eller ben. Du kan også have svært ved at tale og slurre dine ord. Hvis du taber syn i et øje, kan du ikke stå op eller holde balancen, søge hjælp straks. Selv om det kan gå væk inden for en time, har du ingen måde at vide, hvornår du måske har et fuldt blæst slag.

Behandling

Der er flere typer behandlinger, som din læge vil vælge at bruge på dig, afhængigt af sværhedsgraden. Normalt kan du forvente at blive foreskrevet statiner for at reducere kolesterol og blodfortyndere for at reducere risikoen for koagulering og rådes til at rydde op med din livsstil ved at stoppe med at ryge, reducere fedtindtag, spise mere frugt og grøntsager, drikke mindre alkohol og få mere dyrke motion. En ultralyd kan tages af din nakke for at afgøre, om blokerede arterier er til stede. Ved mere ekstreme tilfælde kan det være nødvendigt med kirurgi for at åbne arterien og fjerne lag af plaqueforing på arterien.

Anerkendelse

National Stroke Association råder folk til at bruge disse checks, der udgør ordet FAST, for at afgøre, om en person har et slagtilfælde:

F = FACE. Bed personen om at smile. Kontroller for at se, om den ene side af ansigtet dropper.

A = ARMS. Bed personen om at hæve begge arme. Se om en arm går nedad.

S = SPEECH. Bed personen om at gentage en simpel sætning. Kontroller for at se, om ordene er slurrede, og hvis sætningen gentages korrekt.

T = TIME. Hvis en person viser et af disse symptomer, er tiden afgørende. Det er vigtigt at komme til sygehuset så hurtigt som muligt. Ring 9-1-1. Handle hurtigst muligt

Del:
Kommentarer