C-diffus infektion

C-diffus infektion

C. diff, også kaldet C. difficile, er en stærkt smitsom bakterie, der almindeligvis påvirker ældre voksne på hospitaler eller langtidsplejefaciliteter. Typisk forekommende efter brug af antibiotika, vokser C. diff bakterier ude af kontrol i mave-tarmkanalen. Efter et hospitalsophold på kun to dage, anslås det, at 10 procent af patienterne vil udvikle lidelsen. Hvert år bliver tusindvis af personer syge af denne sygdom, herunder ellers sunde mennesker.

Symptomer

C. diff udvikler sig normalt under eller kort efter en recept på antibiotika. Tegn eller symptomer kan ikke forekomme i uger eller endda måneder senere. Tidlige symptomer omfatter diarré og mild abnorm kramper og ømhed. Mere alvorlige symptomer i de senere stadier af sygdommen omfatter vandig diarré 10 til 15 gange om dagen, høj feber, kraftig kramper og smerter, feber, blod eller pus i afføringen, kvalme, opkastning, dehydrering, tab af appetit, vægttab eller en lavgradig feber. Sygdommen kan udvikle sig til livstruende betændelse i tyktarmen.

Ă…rsager

Tarmene bærer millioner af bakterier, som kan beskytte mod infektion og hjælp i fordøjelsen og absorptionen af ​​fødevarer og næringsstoffer. Når antibiotika tages, kan stofferne ødelægge nogle af de normale nyttige bakterier såvel som de "dårlige" bakterier, der forårsager sygdommen. Uden nok sunde bakterier kan C. diff vokse ude af kontrol og producere toksiner, der angriber tarmens foring.

C. diff går gennem fæces og kan spredes til mad, overflader og genstande, når hænderne ikke vaskes grundigt. Hardy sporer fra denne sygdom kan forblive aktive i uger eller måneder ad gangen. De ældre er mere modtagelige for denne sygdom, fordi deres immunsystem kan lettere kompromitteres, især under et længere ophold på hospitalet. C. diff kan spredes meget hurtigt og er ikke let elimineret af rengøringsmidler, der anvendes af mange sundhedsfaciliteter.

Risikofaktorer

De fleste C. forskellige forekomster finder sted i sundhedsplejefaciliteter, hvor bakterier let kan spredes, brugen af ​​antibiotika er meget almindelig, og enkeltpersoner er udsat for infektion. Sygdommen kan sprede sig på plejepersonernes hænder, men også på mange stykker udstyr, der findes i en sundhedsanlæg. Risiko er højere for personer, der tager (eller for nylig tog) antibiotika, personer i intensiv pleje, bor i et plejehjem eller langtidspleje, og har været eller i øjeblikket indlagt på hospitalet i længere tid.

Behandling / stoffer

C. diff er en vanskelig sygdom, og behandlingen kan vare i flere måneder. En person vil blive instrueret til at holde op med at tage antibiotika, der bragte på infektionen. Men den medicinske professionel med at ordinere andre antibiotika, der holder sygdommen fra at skride frem, så normale bakterier vokser igen i tarmen. Disse lægemidler, som generelt er ordineret i en 10-dages periode, er meget effektive og har få bivirkninger. Kirurgi kan være påkrævet for at fjerne eventuelle inficerede dele af tarmene.

Forebyggelse

Det er sandsynligvis umuligt at eliminere C. diff fra sundhedsfaciliteter. Et folk kan dog medvirke til at forhindre spredningen af ​​denne sygdom gennem omhyggelig håndvask, grundig rengøring af arealoverflader i hjemmet regelmæssigt (især badeværelset og køkkenet) og undgå unødvendig brug af antibiotika.

Del:
Kommentarer