Bivirkninger af guldkapper i tænder

Bivirkninger af guldkapper i tænder

Guld har været den mest almindeligt anvendte tandkomponent til hætter og fyld i tænder, primært fordi guld er let at danne, stærkt og varer på ubestemt tid. Det blev et status symbol på rigdom og sondring og opretholder stadig den symbolske betydning for mange kulturer og grupper af mennesker i dag. Men fordi mange mennesker foretrækker at have et smil, der afslører naturlige hvide tænder i stedet for guldkapper, bliver guld tandpleje udskiftet med porcelæn og nyligt håndhævet harpiks. Guld bruges stadig i hætter til rygtænder på grund af dets styrke og holdbarhed; Imidlertid opdages nogle bivirkninger, der kan resultere i, at guld elimineres helt.

Kviksølv eksponering

En skjult fare, der er blevet bekymret for nogle patienter, er, at kviksølv kan langsomt frigives fra amalgamfyldningerne, der er under guldkapperne. Dette kan forekomme, når en person tygger, svelger, drikker, maler tænderne eller trækker vejret. Det ioniserede kviksølv kan absorberes af syliva, tandpulp og tyggegummivæv og deponeres i fordøjelsessystemet og derefter ind i blodstrømmen. Den amerikanske tandlægeforening har argumenteret i årevis, at når kviksølv brugt i fyldene hærder, er det sikkert for patienten. Guldhætten i sig selv indeholder ikke kviksølv, og det slides heller ikke ud for at udsætte kviksølv, der er i fyldningen. Faktisk er det fordi hætten eller kronen forbliver hel, at det faktiske eksponeringsproblem måske ikke bliver lagt mærke til. Under guldkronen kan resten af ​​tanden og rod begynde at langsomt korrodere over tid, hvilket gør det muligt for kviksølv at blive udsat for kroppen. Da kviksølv ikke forlader kroppen gennem ekskrement, indgiver det sig indenfor organer og hjerneceller og ødelægger dem.

MR

En person, der har en gulddæksel og hvem der skal gennemgå en MR, skal fortælle radiologen, at han har en guldkappe i munden. Hvor der ikke er nogen absolut fare for patienten og ingen sandsynlighed for problemer der hidrører fra det, vil han sandsynligvis opleve en prikkende fornemmelse i munden under scanningen, hvilket kan få ham til at panikere og bevæge sig rundt under testen. Desuden vil scanningsresultaterne være dårlige, fordi metallet i munden vil fordreje den faktiske læsning, hvilket kan være problematisk for at få de korrekte resultater for andre problemer, der kræver nøjagtigheden af ​​MR-scanningen.

Kosmetisk behov

Gennem historien var det glimt af en guldkasket, der let blev set gennem et smil, der repræsenterede velstand, og mange mennesker var stolte over at vise dem. Den symbolske gestus er aldrig blevet helt erstattet, fordi kulturer og grupper af mennesker stadig foretrækker at have en synlig guldkappe i deres mund. Men med den moderne præference at være et komplet sæt af faste, hvide tænder gennem et smil, er tilstedeværelsen af ​​en guldkasket til nogle daterede beviser, der afslører deres alder eller deres manglende evne til at opretholde sunde tænder. Og selv om nogle tandlæger stadig foretrækker at bruge guldhætter i rygtænder, forfænger forfængelighed mange mennesker, at alle tænderne er hvide.

Del:
Kommentarer